Piwo towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Na trwałe wpisało się w tradycję i kulturę krajów północnej Europy, tam gdzie warunki klimatyczne nie pozwalały na uprawę winorośli. Dla Czecha jest chlebem w płynie, Anglikowi kojarzy się z nisko nagazowanym ale’em, dla Belga jest mocnym piwem klasztornym, dla Niemca przyjmuje postać mętnego i orzeźwiającego hefe-weizena.  Dla innych narodów jest po prostu zwykłym/niezwykłym jasnym pełnym.

Polska już jakiś czas temu dołączyła do piwnych potęg Europy i świata. Spożycie piwa na głowę statystycznego Polaka systematycznie rośnie. Od paru lat przeżywamy w naszym kraju piwną rewolucję. Znudzeni jednostajnością piwnej oferty serwowanej przez wielkie koncerny ludzie zaczęli brać piwne sprawy w swoje ręce. Coraz więcej osób warzy piwo w domach, powstają coraz liczniejsze browary rzemieślnicze, kalendarz piwnych festiwali i konkursów piw domowych jest coraz obszerniejszy, browary prześcigają się w oferowaniu coraz to wymyślniejszych stylów piwa, kwitnie piwna blog-sfera  stając się areną recenzji i źródłem informacji dla ambitnych piwoszy.

Uwarzenie dobrego piwa niemożliwe jest bez dobrych surowców. Na polskim rynku można bez problemu kupić słody z renomowanych słodowni z Niemiec ,Anglii, Belgii czy Polski.  Oferta chmieli także jest bogata i zawiera zarówno tradycyjne europejskie odmiany jak i szalone, bardzo modne ostatnio chmiele z USA czy Nowej Zelandii. Brakuje jednak szerokiego dostępu do jednego surowca : świeżych drożdży piwowarskich. Dostawcy zza oceanu, choć renomowani, nie mogą sprostać wymogom rodzimego rynku ani w kwestii ceny ani szybkości dostaw. Suche drożdże choć bardzo wygodne nie dają tak dobrych efektów smakowych w gotowych piwach co widać choćby po recepturach piw zwyciężających w konkursach. Nie wspominając o tym że do niektórych stylów piwa brak jest oferty w drożdżach suchych.

Chcemy wypełnić tę lukę jaka istnieje na rozwijającym się dynamicznie polskim rynku piwnym.  Mamy ambicję stać się pierwszą w Polsce firmą wyspecjalizowaną w dostarczaniu świeżych drożdży piwowarskich wielu szczepów. Dysponujemy wiedzą, doświadczeniem i zapleczem aby ten cel osiągnąć. Mamy nadzieję iż przyłączycie się do nas w walce o coraz lepsze piwa.

Zespół Fermentum Mobile.