Drożdże na Birofilia 2015
W tym tygodniu poznaliśmy kategorie piw konkursowych przyszłorocznego KPD w Żywcu. Pokusiliśmy się o dopasowanie szczepów drożdży z naszej oferty do poszczególnych stylów konkursowych.
Oto nasze typy i rekomendacje :
- Mild Ale – do tego stylu najbardziej nadają się szczepy FM10 O czym szumią wierzby oraz FM11 Wichrowe wzgórza
- Polotmave – Tutaj polecamy FM30 Bohemskąrapsodię, FM31 Bawarska Dolina też da radę
- Pszeniczne Wędzone – choć nie jesteśmy fanami tego stylu to jego entuzjastom spokojnie możemy polecić FM41 Gwoździe i banany, FM40 Pszeniczny łan tez będzie ok, może nawet da lepszy balans miedzy owocowością a wędzonką? Ale nie testowaliśmy tego w ten sposób wiec to tylko przypuszczenie. Przetestujcie sami.
- Monachijskie Jasne – tu odwrotnie niż w stylu #2, najpierw FM31 a potem FM30
- Belgian-Style Sour Ale – nie mamy takich cudaków….
- Coffe Stout – z czystym sumieniem polecamy FM13 Irlandzkie ciemności.
- Saison – no tutaj nie mamy wątpliwości że FM21 Odkrycie sezonu jest najlepszą opcją do tego stylu. Testy znanych piwowarów potwierdziły klasę tego szczepu. Zapomnijcie w przypadku tego stylu o sucharach, znaczy suchych drożdżach.
- White IPA – i tu znów strzałem w 10-tkę będzie szczep z naszego portfolio : FM20 Białe walonki!
- Rye IPA – do tego stylu nie mamy za bardzo oferty bo nie posiadamy żadnego szczepu z USA. Na upartego FM13 da radę.
- Imperial Red Ale – tutaj polecamy szczepy od FM10 do FM13. Jedna uwaga : przy wyjściowym ekstrakcie jedna fiolka nie wystarczy. Najlepiej zebrać gęstwę z poprzedniej, lżejszej warki.